ورزش شنا و کودکان

فصل تابستان است و روزهای گرم می‌تواند انگیزه‌ای برای گذراندن اوقات فراغتتان در جای خنکی مانند استخر باشد. اگر از آن والدینی هستید که به شنا کردن علاقه‌مندید، احتمالاً دوست دارید فرزندتان را با خود به استخر ببرید و این لذت را با یکدیگر شریک باشید.

اما با وجود فوایدی که شنا کردن دارد این سؤال پیش می‌آید که آیا برای کودکان امن است؟ می‌توانید به او شنا آموزش دهید؟ در این مقاله، به شما می‌گوییم فرزندتان چه زمانی می‌تواند شنا کند و چطور باید او را با آب آشنا کنید. به علاوه اطلاعاتی درباره احتیاط‌هایی که باید قبل از رفتن کودک به استخر رعایت کنید، به شما می‌دهیم. باوجود تمام این نکات، برای احتیاط بیشتر و با توجه به شرایط متفاوت هر کودک، بهتر است با یک متخصص اطفال هم مشورت کنید.

.

کودک چه زمانی می‌تواند شنا کند؟

«کمیته ملی ایمنی آمریکا» داشتن حداقل شش ماه سن را برای رفتن به استخر مناسب می‌داند. با این‌حال اطلاعات ناکافی در این زمینه باعث می‌شود تا برخی والدین فرزندشان را زیر این سن به استخر ببرند. در شش‌ماهگی کودکتان به لحاظ مهارت‌های ماهیچه‌ای قوی‌تر شده و قادر است گردن خود را بدون کمک صاف نگه دارد؛ بنابراین با توجه به رشد کودک، شش‌ماهگی زمان مناسبی برای شنای کودک است.

.

فواید شنا برای کودک چیست؟

– کاهش ریسک غرق شدن: کودکان سن یک تا چهار سال که از نوزادی شنا یاد می‌گیرند، کمتر در معرض خطر غرق شدن هستند. این بچه‌ها در آب احساس اطمینان بیشتری می‌کنند.

– کنترل و تعادل بهتر بدن: شنا به کودکان کمک می‌کند تعادل بدن و کنترل ماهیچه‌هایشان را بهتر انجام دهند. احتمالاً این مورد به خاطر به‌کارگیری بیشتر از عضلات در هنگام شنا کردن است.

– ارتقای سلامت استخوان‌ها: گفته می‌شود به خاطر حرکات قدرتی که در شنا انجام می‌شود، این ورزش در تقویت استخوان‌ها و مفاصل نوزاد مؤثر است.

– به آسم کمک می‌کند: شنای آرام به افراد و همچنین بچه‌هایی که مشکل آسم دارند کمک می‌کند تا با شرایطشان راحت‌تر کنار بیایند.

– بهبود توانایی‌های جسمی و شناختی: کودکانی که زودتر شنا را شروع می‌کنند، توانایی شناختی و جسمی بهتری دارند.

مزایایی که شنا برای کودکان دارد قابل‌بحث است و ممکن است تأثیر آن برای برخی بعد از 12 ماهگی باشد. البته شنا زمانی سرگرمی و ورزش خوبی شناخته می‌شود که استخر مناسبی را برای فرزندتان انتخاب کرده باشید.

.

چگونه استخر مناسبی برای شنای کودکتان انتخاب کنید؟

برای انتخاب استخر مناسب برای استفاده فرزندتان نکات زیر را به خاطر داشته باشید:

– استخر باید دارای حوضچه جداگانه ویژه نوزادان باشد: برای کاهش ریسک سرایت عفونت به این نکته دقت کنید.

– توجه داشته باشید استخری را که آب را به‌صورت منظم عوض می‌کند، به آبی که با کلر تصفیه می‌شود ترجیح دهید.

– استخری را انتخاب کنید که سرپوشیده باشد و دستگاه‌های تهویه آن به‌خوبی کار کند.

– استخری با عمق کم انتخاب کنید. عمق زیاد استخر باعث می‌شود حواستان معطوف به حفظ تعادل خودتان در آب باشد درنتیجه نمی‌توانید به‌خوبی مراقب فرزندتان باشید. بهتر است عمق آب استخر طوری باشد که در حالت ایستاده سر بزرگ‌سالان بیرون از آب باشد. البته اگر عمق آب تا شانه‌ها باشد، بهتر است.

– به حضور نجات‌غریق دقت کنید: حضور یک نجات‌غریق در کنار استخر برای مواقع ضروری الزامی است.

با رعایت این معیارها استخری مناسب کودکتان پیدا می‌کنید؛ اما لوازمی را که او برای رفتن به استخر نیاز دارد، فراموش نکنید!

 برای بردن کودکان به استخر حتما باید یک سری از وسایل ضروری را به همراه داشته باشید
.

در کیف استخر کودک چه چیزی بگذارید؟

–  پوشک استخری: پوشک‌های معمولی برای استفاده در استخر مناسب نیستند. یک بسته پوشک استخری بخرید تا داخل آب باد نکنند. این پوشک‌ها دارای چسب‌های بیشتر و خاصیت الاستیسیته یا کشسانی بالاتری هستند تا از پس دادن پوشک در آب جلوگیری کنند.

– اسباب‌بازی‌های آبی: اسباب‌بازی‌های ضدآبی که روی سطح آب شناور می‌مانند برای سرگرم کردن بچه‌ها در استخر مناسب هستند.

– حوله: یک حوله نرم مناسب برای وقتی‌که فرزندتان از استخر خارج می‌شود نیاز دارید. به‌علاوه می‌توانید از حوله‌های تن‌پوش برای زمانی که بین شنا بیرون می‌آید و می‌خواهد فوری چیزی بپوشد استفاده کنید.

– شیشه شیر و میان وعده: بعد از استخر، کودکتان گرسنه می‌شود. یک شیشه شیر و پوره میوه‌هایی مثل موز انتخاب مناسبی است.

– لباس اضافه: به همراه داشتن یک دست لباس اضافه را فراموش نکنید.

.

چگونه به کودک شنا یاد بدهید؟

تکنیک‌های زیر کمکتان می‌کند به فرزندتان شنا یاد داده و حرکت‌هایش را پرورش دهید:

– کودکتان را بغل کنید و به آرامی وارد استخر شوید تا زمانی‌که تا نیمه در آب قرار بگیرد. اجازه دهید تا آب را احساس کند. سپس به‌آرامی او را در آغوشتان بالا و پایین کنید.

– کودک را صاف نگه دارید و در آب به جلو و عقب حرکت دهید. این کار باعث می‌شود تا کودک با حس حرکت کردن در آب آشنا شود.

– کودک را مقابل خود نگه دارید. طوری که صورتتان روبه‌روی همدیگر باشد. یک دستتان را بر روی کمر و دیگری را روی سینه کودک قرار دهید. زمانی که در حال فروبردن او در آب هستید، به‌آرامی روی صورت او فوت کنید. سپس فوراً او را بالا بیاورید و روی سینه خود قرار دهید.

دمیدن روی صورت نوزاد باعث می‌شود تا او رفلکس یا عکس‌العمل غواصی از خود نشان دهد، یعنی دهانش را ببندد و نفسش را نگه دارد. درنتیجه مانع از خوردن آب می‌شود. این کار را چندین بار تا زمانی که رفلکس غواصی فرزندتان به‌خودی‌خود انجام شود، تکرار کنید.

–  کودک را طوری که پشتش به شما باشد، بغل کنید. به‌آرامی صورتش را به سمت جلو ببرید طوری که داخل آب برود و فوراً به عقب بکشید. این حرکت نوزاد را عادت می‌دهد تا در ابتدا با آب تماس پیدا کند.

– یک دستتان را روی سینه و دیگری را زیر پاهای فرزندتان قرار دهید و او را به‌صورت افقی- طوری که شکمش رو سطح آب باشد و صورتش بیرون آب- بگیرید. کودکتان دست‌وپایش را تکان می‌دهد تا روی آب بماند.

–  مراحل حرکت قبل را انجام دهید. با این تفاوت که این بار کمر کودک روی سطح آب باشد.

– با استفاده از دودستتان طوری کودک را بگیرید که به‌صورت افقی شکمش روی آب باشد. صورت در سمت راست و پاها در سمت چپ. سپس به‌آرامی او را به سمت چپ بچرخانید تا صورتش داخل آب شود و زمانی که دست‌وپا زد او را از آب خارج کنید. این حرکت به او کمک می‌کند تا به شرایط زیرآب عادت کند.

– زمانی که احساس کردید کودکتان در آب راحت است، او را رها کنید تا خودش حرکت‌ها را کشف کند؛ اما برای جلوگیری از حوادث احتمالی نزدیک او بمانید.

هدف این روش‌ها این است که نوزاد بتواند با شرایط آب آشنا شود و از آن لذت ببرد.

.

چطور از کودک در استخر مراقبت کنیم؟

– هیچ‌گاه فرزندتان را تنها نگذارید: بنا بر نظر آکادمی کودکان آمریکا، کودکان می‌توانند حتی در 2 اینچ (کمتر از شش سانتی‌متر) آب هم غرق شوند؛ اما با نظارت بزرگ‌سالان حوادث غرق شدن قابل‌پیشگیری است. درنتیجه هیچ‌گاه نوزادتان را بدون مراقبت در استخر رها نکنید.

– از استخرهایی که از کلر زیادی استفاده می‌کنند، دوری‌کنید. متخصصان می‌گویند اگر بوی کلر را از آب حس می‌کنید احتمالاً به معنای میزان زیاد کلر در آب است. وجود کلر اضافی در آب برای مجاری تنفسی و چشم‌های فرزندتان مشکل ایجاد می‌کند.

– از وسایل الکترونیکی دوری‌کنید: از خطرات بالقوه‌ای که در اطراف استخر وجود دارد چیزهایی مثل لوازم برقی که ممکن است کودکتان در معرض آن‌ها قرار بگیرد، آگاه باشید و دوری‌کنید.

– کمک‌های اولیه را یاد بگیرید: کمک‌های اولیه برای احیای فرد در حال خفگی را یاد بگیرید. می‌توانید این آموزش را از طریق خانه‌های محله یا فرهنگسراها ببینید. اگر نجات‌غریقی در اطراف استخر است، مطمئن شوید که به این کمک‌ها آشناست.

.

چه زمانی کودک اجازه شنا ندارد؟

در شرایط زیر کودک را به استخر نبرید:

◉ اسهال: اگر فرزندتان اسهال دارد از استخر بردن او صرف‌نظر کنید. چون حتی بهترین پوشک‌ها هم نمی‌توانند از وارد شدن باکتری به آب جلوگیری کنند. این کار باعث آلودگی استخر برای دیگران می‌شود.

◉ عفونت گوش: شنای طولانی‌مدت می‌تواند خطر عفونت کانال خارجی گوش را افزایش دهد. این حالت را عفونت خارجی یا گوش شناگر می‌گویند. اگر فرزندتان پیش‌ازاین عفونت گوش داشته شنا کردن می‌تواند مشکلش را بدتر کند.

◉ سرفه و سرماخوردگی: آبریزش بینی و سرفه می‌تواند باعث آلوده شدن آب استخر شود. به‌علاوه سردی آب نیز می‌تواند شرایط سرماخوردگی را برای فرزندتان بدتر کند.

◉ عفونت چشم: شنا کردن با عفونت چشم، باعث اذیت شدن چشم‌ها شده و همچنین باکتری را به دیگران منتقل می‌کند.

◉ آسم، آلرژی و اگزما: اگر فرزندتان آسم یا آلرژی دیگری دارد برای بردن او به استخر با پزشکش مشورت کنید. مواد افزوده‌شده به آب مانند کلر می‌تواند شرایط مشکل او را بدتر کند. اگر فرزندتان اگزما دارد، باید مراقبت ویژه‌ای داشته باشید و با پزشکش مشورت کنید.

.

ایمنی کودک در استخر خانگی

◉ هیچ وقت و تحت هیچ شرایطی فرزندتان را در استخر و محیط اطراف آن تنها نگذارید.

◉ حتما دور استخر را حصار بلند بکشید. حصار باید حداقل یک متر و ۲۰ سانتی متر بلندی داشته باشد.

◉ از بازوبندهای بادی به عنوان جلیقه نجات استفاده نکنید.

◉ بعد از تمام شدن شنای فرزندتان در حصار را خوب ببندید تا کودک نتواند به محیط استخر بازگردد.

◉ همیشه قبل از ورود فرزندتان به آب مطمئن شوید که میله نجات و تلفن کنار استخر هستند.

◉ بعد از اتمام شنای فرزندتان تمامی اسباب بازی ها و وسایل متعلق به او را از داخل یا محیط استخر خارج کنید تا به هوای آن ها خودش را به خطر نیندازد.

.

سلامت و ایمنی کودکان در استخر

◉ اگر خودتان با بچه‌ها به استخر می‌روید، به‌خصوص زمانی که بچه‌ها سنین پایین‌تری دارند از آنها چشم برندارید و مرتب مراقب‌شان باشید. در صورتی که خودتان هم حضور ندارید آنها را به مربی با سابقه‌ای بسپارید.

◉ اطمینان حاصل نمایید شنا را خوب یاد گرفته باشند .با کودکان درباره شنا کردن صحبت کنید مطمئن شوید درس‌های مربوط به شنا کردن و ایمنی لازم را خوب فرا گرفته باشند.

◉ اجازه ندهید که بچه‌ها بخصوص اگر موهای بلندی دارند نزدیک دریچه‌های خروج آب استخر‌ها بازی کنند. انگشتان پا و دست خودشان را داخل این دریچه‌ها ننمایند.

◉ هرگز بازی‌هایی که مربوط به حبس کردن نفس زیر آب است را انجام ندهند که کار بسیار خطرناکی است.

◉ در لبه استخر ندوند و همدیگر را در لبه استخر هل ندهند.

◉ از اسباب بازی‌ها به‌خصوص انواع لغزنده در کنار استخر‌ها استفاده نکنند، چرا که موجب یک لحظه حرکت اشتباه و خدای ناکرده حوادثی خواهد شد.

◉ از وسایل شکستنی بخصوص در اطراف استخر‌ها استفاده نشود.

◉ اگر در استخر روباز شنا می‌کنید قبل، همزمان و بعد از رعد و برق اجازه شنا به بچه‌ها ندهید

◉ در صورتی که استخرهای خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرند، علاوه بر رعایت نکات بهداشتی ضروری، تجهیزات نجات را در دسترس و در فاصله کمی از استخر قرار دهید تا در صورت لزوم سریع به آن دست یابید.

◉ در زمانی که بخش‌هایی از استخر استفاده نمی‌شوند، باید روی آنها پوشانده شده و پله‌های اطرافش به‌خوبی از استفاده خارج گردند.

◉ کلیه بخش‌های ایمنی استخرها باید مورد بازرسی مرتب قرار بگیرند، به‌خصوص سیستم الکتریکی قسمت‌های مختلف، مورد بازرسی و بررسی قرار بگیرند.

◉ در اطراف استخر ترجیحا به جای وسایل متصل به سیم‌کشی‌های برقی از وسایل متصل به باطری استفاده شود. انواع تخته‌های شیرجه و وسایل غواصی و دیگر لوازم دقیق بازرسی شوند.

◉ با یک دوست خوب و نزدیک شنا کنند. بچه‌ها حتما همیشه باید با یک دوست نزدیک خود شنا کنند. آنها باید بدانند هرگز مجاز به تنها شنا کردن نیستند. رفتارهای مناسب از خود نشان دهند و شیطنت‌های نامناسب نکنند. مثلا برای شوخی هم که شده جیغ‌ نکشند، چون در این صورت چوپان دروغگو می‌شوند و ممکن است زمانی که به کمک نیاز دارند کسی آنها را باور نکند.

◉ برای شیرجه زدن بچه‌ها قانون بگذارید .به بچه‌ها اجازه ندهید در استخرهای کمتر از پنج فوت عمق شیرجه بزنند. به آنها آموزش دهید بلافاصله پس از شیرجه به سطح آب بیایند.

◉ در زمان ابتلا به بیماری‌ها به آنها اجازه شنا کردن ندهید. زمانی که بچه‌ها دچار اسهال هستند، هرگز اجازه شنا کردن به آنها ندهید. اگر بچه‌ها از دارویی خاص استفاده می‌کنند که احساس خماری و گیجی به آنها دست می‌دهد سعی کنید در آن زمان مانع استخر رفتن آنها شوید.

.

آب بازی کودکان همراه با امنیت

◉ حتما خودتان مراقبت از فرزندانتان را به عهده بگیرید و هرگز کودک خود را تنها در کنار استخر و یا محفظه ای پرآب تنها نگذارید . همچنین این وظیفه را به شخص دیگری محول نکنید چرا که تنها مقدار کمی آب برای خفه شدن کودک کافیست.

◉ اجازه ندهید کودک به تنهایی داخل آب برود. به او بیاموزید همیشه کنار استخر راه برود و نباید در محیط اطراف استخر بدود یا بازی کند، و در قسمت کم عمق استخر شیرجه نزند. ایمنی کودک در استخر شنا را جدی بگیرید.

◉ استخرها می توانند برای شما و کودکان تان محلی سراسر شادی و نشاط باشند تنها کافی است مطمئن شوید که عمق آب بیشتر از ١٢٠سانتی متر نباشد و همچنین لوازم نجات غریق جهت ایجاد امنیت کودک در کنار استخر موجود باشد.

◉ توجه کنید وسایل بازی مانند تیوپ و غیره تنها وسایلی جهت تفریح و احساس شادی است و نمی توانند محافظ جان کودک شما باشند، به همین علت به کودک خود آموزش دهید هرگز بدون هماهنگی با شما اطراف استخر نرود و حتما از جلیقه نجات هنگام شنا کردن استفاده کند.

◉ حتما هنگام شنا از کلاه محافظ حمام استفاده کنید چرا که این مورد علاوه بر اینکه باعث حفظ سلامت موهای کودک شما می شود، بروز خطرات احتمالی در ناحیه سر را نیز کاهش می دهد.

◉ به او بیاموزید نباید هنگام شنا کردن آدامس نجود یا غذا نخورد .

◉ به او بیاموزید نباید برای شوخی، بقیه بچه‌ها را داخل آب بیندازد. ممکن است وقتی کسی را هل بدهد، سرش به لبه استخر بخورد یا به دیگران بخورد و به آنها آسیب برساند و یا حتی غرق شوند .

◉ حتما به اقدامات اولیه احیا رسانی یا سی پی آر(CPR)، آشنایی داشته باشید چرا که ممکن است جهت حفظ امنیت کودک نیاز به کمک رسانی پیدا کنید.

◉ حتما بعد از اتمام شنا تمامی محفظ هایی را که از آب پرکرده اید خالی کنید چرا که علاوه بر امکان تجمع باکتری، ایمنی کودک را نیز به خطر می اندازد.

◉ برای محافظت از سلامت پوست و مو، کودک باید حتماً قبل و بعد از شنا کردن دوش بگیرد و از لوازم شخصی خود استفاده کند.

◉ به کودک بیاموزید اگر کسی را دیدی که در آب دست و پا می زند و نمی تواند درست شنا کند ، بلافاصله غریق نجات را صدا بزن. اگر صدایت را نشنید برو و قبل از اینکه به کسی آسیبی برسد بگو چه اتفاقی افتاده است.

.

وسایل شنا برای کودک

 

جلیقه بادی

جلیقه بادی یکی از مهم ترین و نام آشنا ترین وسایلی است که برای شنای کودکان نیاز خواهد بود. البته این وسیله، صرفا به کودکان ختم نمی شود و بسیاری از بزرگسالان نیز در شرایطی همچون قایق سواری از آن استفاده می کنند تا در صورت بروز هرگونه مشکلی، بتوانند به صورت شناور بر روی آب قرار بگیرند.

جلیقه بادی، علاوه بر این که به کودک کمک می کنند که خود، به راحتی شنا کند و خطری نیز او را تهدید نکند، این امکان را برایش فراهم می سازند که در صورت خستگی، خود را رها کنند و در عین حال نیز به صورت شناور بر روی آب باقی بمانند.

نکته مهمی که در رابطه با این محصول باید بدانید این است که اصولا جلیقه های بادی با توجه به گروه سنی کودکان، تقسیم بندی می شوند. با این حال، غالبا این جلیقه ها برای کودکان بیشتر از 6،7 سال، چندان استفاده ای نخواهند داشت.

.

بازوبند شنا

بازوبندهای شنا، همان نوارهای شناوری هستند که بر روی بازوی کودک بسته شده و او را به صورت شناور بر روی آب نگه می دارند. این وسیله را نیز می توان جزء مهم ترین و پرکاربردترین وسایل شنا برای کودک دانست. شما می توانید این وسیله را نیز در طرح ها و رنگ های مختلف، آن هم در بازه قیمتی کاملا متنوع خریداری نمایید.

در زمان خرید بازوبند شنا، حتما به گروه سنی محصول توجه کنید. بازه و تنوع گروه سنی ها در بازوبندها به مراتب بیشتر و متنوع از جلیقه شنا خواهد بود و کودکانی با سنین بالاتر نیز می توانند با توجه به ابعاد بازوبند از آن استفاده نمایند.

.

تخته شنا

تخته شنا غالبا برای آن دسته از کودکانی مناسب است که مهارت بسیار کمی در شنا دارند. بنابراین هر چه شناگر کوچک شما در این ورزش، مهارت بیشتری پیدا کند به همان نسبتا نیز دیگر به تخته شنا نیاز نخواهد داشت.

علاوه بر کمک به یادگیری و آموزش شنا، تخت شنا می تواند گشت و گذار در آب را نیز برای کودک شما فراهم کند. در زمان خرید، حتما به گروه سنی نیز توجه کنید تا در نهایت، استفاده از تخته برای کودکان امکان پذیر باشد.

.

نودل شنا

نودل شنا نیز همچون جلیقه شنا و تخته شنا، در کنار آن که ایمنی کودک را افزایش می دهد، شرایط سرگرم کننده ای را نیز برای کودک شما به همراه خواهد داشت. البته نودل شنا برای بزرگسالان نیز کاربردی بوده و مقدمات شنا را برای آنها فراهم خواهد کرد. برای استفاده از این وسیله، لازم است که آن را به دور قفسه سینه بپیچید. معمولا از این وسیله برای آموزش نحوه قرارگیری بهتر و شناور بودن بر روی آب استفاده می شود.

.

منابع :

.https://niniban.com
.https://zarafeyejadooyi.com

ورزش شنا و کودکان