کهیر عارضهای رایج است و معمولاً بین چند ساعت تا چند روز باقی میمانند، اما این امکان هست که آنها را برای ماههای متوالی روی پوست خود داشته باشید. کهیر واگیردار نیست، اما ممکن است روی پوست پخش شود. آنها ممکن است از یک ناحیه از پوست کودک شما ناپدید شوند و بعد در جاهای دیگر آن ظاهر شوند.
کهیر در کودکان بسیار شایع است و حدود ۲۵ درصد آنها حداقل، یک بار به آن دچار میشوند. زمانیکه کودکان در معرض محرکهایی مانند مواد حساسیتزا، استرس زیاد، عفونت، دمای هوای آزاردهنده و… قرار میگیرند ممکن است بدن از خود واکنشی نشان دهد که کهیر یکی از واکنش های بدن در مقابل این عوامل است.
.
علت علمی ایجاد کهیر در کودک
تراوش مایع پلاسمای خون از درون رگها به فضای میانبافتی در پوست باعث کهیر زدن میشود . یک عامل شیمیایی که هیستامین نامیده میشود از یاختههای ویژهای در پوست بنام ماستسلها که در پیرامون رگها قرار دارند ترشح میشود و باعث گشاد شدن رگها و باز شدن فضاهای میانیاختهای در آنها و بهدنبال آن خروج مایع از درون رگها میشود
.
سایر علل ایجاد کهیر در کودک
۱- نیش حشرات: نیش حشرات زهردار و گزش حشرات غیرزهردار یکی از دلایل ایجاد کهیر است. برای مثال، اگر کودک شما به زنبور یا مورچه خاصی آلرژی داشته باشد، ممکن است در واکنش به گزش یا نیش کهیر بزند.
۲- موادغذایی: کودک ممکن است در واکنش به چیزی که خورده است کهیر بزند. محتملترین غذاهای آلرژیزا شامل شیر، انواع تخم پرندهها، بادامزمینی، آجیلهای درختی مانند بادام، گردو یا گردوی آمریکایی، سویا، گندم، ماهی و صدفداران یا سختپوستان است.
بعضی از افزودنیهای غذایی و مواد نگهدارنده نیز میتواند باعث بروز کهیر شود. کودک ممکن است به دلیل آلرژی داشتن به پروتئین موجود در غذا یا به این دلیل که بدنش با انتشار هیستامین به یک ماده شیمیایی موجود در غذا واکنش نشان میدهد، کهیر بزند. حتی برخی کودکان صرفاً از طریق تماس بدنی با برخی غذاها کهیر میزنند. مثلاً وقتی آب توتفرنگی روی پوستشان میریزد.
۳- مواد آلرژیزا: اگر کودک شما برای مثال به گربهها آلرژی دارد، ممکن است پس از لمس یک گربه کهیر بزند. کودکان حتی ممکن است در واکنش به مواد آلرژیزای موجود در هوا مانند گرده گیاهان کهیر بزنند.
۴- بیماری: کودک ممکن است با ابتلا به سرماخوردگی یا سایر بیماریهای عفونی ویروسی دچار کهیر شود. این کهیرها معمولاً یک یا دو هفته طول میکشد تا ناپدید شوند. در موارد کمتر شایع، کودک ممکن است هنگام ابتلا به یک عفونت باکتریایی کهیر بزند.
۵- درجه حرارت: دماهای سرد گاهی اوقات باعث بروز کهیر میشود. همین امر در مورد تغییر ناگهانی دمای بدن، مثلاً زمانی که پوست کودک پس از سرد بودن، گرم میشود نیز صدق میکند.
۶-حساسیت دارویی: آنتیبیوتیکها برخی ویتامین ها ، قطره های چشمی ، ملیّن ها ، شیاف ها، استفاده از آسپرین و پنی سیلین ایجاد کهیر می کنند.
۷-غلظت بالای مواد شوینده مانند لوسیون ها، صابون ها و موادشوینده که با ایجاد حساسیت و خشکی موجب ایجاد کهیر در کودک میشود.
۸-استرس و اضطراب
۹-عفونتهای میکروبی (مانند گلودرد استرپتوکوکی)
۱۰-ورزش کردن
۱۱-قرار گرفتن در معرض هوای سرد
۱۲-قرار گرفتن در معرض نور خورشید
.
علائم شایع و شکل ظاهری کهیر
◉ کهیر به شکل تکه ای یا حلقه ای روی پوست ظاهر می شود، به شکل گروهی بوده و مثل جوشهای قرمز متورم اند.
◉ وقتی این تاولها زیادند از قسمتی که هستند محو میگردند و درقسمت دیگر بدن ظاهر میشوند.
◉ شکل ظاهری بیشتر کهیرها، یک ناحیه مایل به سفید در میان لکههای بزرگ صورتی رنگ است و دور آن یک دایره قرمز و ملتهب که در حال بزرگ شدن است قرار دارد.
◉ این لکهها به رنگ قرمز و صورتی بوده و به شدت یک سوختگی میباشند
◉ اندازه ضایعات کهیر از کوچکی یک عدس تا بزرگی یک بشقاب متغیر است.
◉ معمولاً خارش شدید وجود دارد، ولی ممکن است سوزش یا به ندرت درد نیز وجود داشته باشد.
◉ کهیر به طور کلی بسیار شایع است و حدود ۲۰- ۱۰درصد افراد حداقل یک بار در طول عمر مبتلا به کهیر می شوند.
◉ چنانچه کهیر در نواحی خاصی مثل پلک ها و لب ها بروز کند، سبب تورم می شود که ممکن است باعث نگرانی بیمار شود، ولی این تورم ظرف ۱۲ تا ۲۴ ساعت برطرف می شود.
.
علائم خطرناک و ارجاع کودک به اورژانس
◉ علائم تنفسی مانند خسخس سینه یا تنگی نفس
◉ ورم صورت یا زبان
◉ بیهوشی
◉ کودکتان سرفه میکند یا دچار گرفتگی صدا شده است.
◉ کودک در بلع مشکل دارد، بزاق دهانش ترشح میشود و بهدرستی حرف نمیزند.
◉ سرگیجه دارد، غش میکند یا هوشیاری خود را از دست داده است.
نکته: این علائم همراه با کهیر میتوانند نشاندهنده شوک آنافیلاکتیک باشد که یک واکنش آلرژیک بالقوه کشنده است.
در کودکان زیر دوسال درصورت مشاهده علائم زیر با پزشک خود مشورت کنید:
◉ پس از نیش یک حشره یا در واکنش به یک دارو یا غذا، کهیرهایی با سطح زیاد زده است.
◉ درصورت علائمی مانند تب، بیحالی، تهوع، استفراغ مکرر یا دلدردی به شکل انقباض دارد.
◉ دستها، پاها یا مفاصل او ورم کرده است.
◉ همچنین اگر کهیرها برای بیش از یک هفته باقی ماند، با پزشک کودکتان صحبت کنید
◉ اگر طبق توصیه پزشک به فرزندتان یک داروی آنتیهیستامین خوراکی دادهاید و او هنوز هم ناراحت است یا اگر به نظر میرسد آنتیهیستامین باعث خوابآلودگی زیاد او میشود، از پزشک در مورد گزینههای دیگر سؤال کنید
.
منابع :
.https://bestkid.ir