افسردگی در کودکان و تاثیر آن بر عملکرد درسی دانشآموزان
۱) از دست دادن انگیزه و علاقه درس خواندن
همان طور که در قسمت بالا مطالعه کردید، افسردگی در کودکان میتواند بر روی موفقیت تحصیلی آنها اثر بگذارد. یکی از مهمترین تاثیرات افسردگی، از دست علاقه و انگیزه درس خواندن است. کودکانی که افسردگی دارند علاقهای به انجام تکالیف مدرسه ندارند و با دوستان خود ارتباط کمتری برقرار میکنند. دوری از دوستان و همکلاسیها میتواند در طولانی مدت اثرات مخربتری بر روی کودکان داشته باشد.
.
۲) استرس و اضطراب بیش از حد
یکی دیگر از تاثیرات منفی افسردگی در کودکان، استرس و اضطراب بیش از حد است. فرزند شما ممکن است به صورت ناگهانی از حضور در مدرسه فرار کند یا از رفتن به مدرسه بترسد. همچنین یادگیری هنگام داشتن اضطراب بسیار دشوار است. دانشآموزان مضطرب اغلب با ترس خود درگیر هستند و نمیتوانند تمرکز کافی بر روی درس یا کارهای مدرسه داشته باشند.
.
۳) احساس ناامیدی
افسردگی در کودکان و به خصوص دانشآموزان میتواند درک واقعیت را کمرنگ کند. کودکانی که افسردگی دارند درک نمیکنند که چرا باید به مدرسه بروند. این موضوع موجب میشود که کودکان احساس کنند آنها نمیتوانند در انجام کارها موفق باشند.
.
۴) مشکل عدم تمرکز
افسردگی در کودکان میتواند معایب زیادی داشته باشد و یکی از این معایب، عدم تمرکز است. فرزندان شما ممکن است به دلیل افسردگی نتوانند بر روی دروس مدرسه تمرکز کنند و این موضوع موجب میشود آنها عملکرد خوبی در مدرسه نداشته باشند.
.
۵) خستگی بیش از حد
دانشآموزانی که افسردگی دارند در بیشتر مواقع خسته هستند. احساس خستگی میتواند بیدار شدن از خواب و حضور در مدرسه را برای دانشآموزان دشوارتر کند. از طرفی دیگر افزایش زمان خواب و استراحت هم میتواند موجب تداخل در انجام تکالیف بشود.
.
به پزشک متخصص مراجعه کنید
اگر کودک شما هر کدام از علائم بالا را داشته باشد به این معنی نیست که حتما او افسردگی دارد. تشخیص این موضوع کاملا به پزشک متخصص بستگی دارد. اگر احساس میکنید فرزند شما یکی از نشانههای بالا را دارد و این موضوع بر موفقیت تحصیلی کودکان تاثیر میگذارد بهتر است با یک پزشک متخصص در مورد این موضوع صحبت کنید.
.
والدین برای کاهش تاثیرات افسردگی در کودکان چه کارهایی باید انجام دهند؟
۱) با معلمان در ارتباط باشید
اگر میخواهید تحت هر شرایطی از وضعیت فرزندان خود در مدرسه مطلع شوید با معلمان آنها در ارتباط باشید. این موضوع به شما کمک میکند تا با تغییر رفتار کودکان بیشتر آشنا شوید. اگر کودکان در مدرسه عملکرد خوبی نداشته باشند و بنا به هر دلیلی تکالیف خود را در مدرسه انجام نمیدهند شما میتوانید زودتر از مسئله مطلع شوید.
.
۲) بر نمرات کودکان نظارت کامل داشته باشید
اغلب کودکانی که افسردگی دارند در کلاس درس بسیار ساکت هستند و با دوستان و معلم خود صحبت نمیکنند. این کودکان بعد از یک مدت مشخص شرکت در فعالیتهای گروهی را متوقف میکنند. این موضوع نیز موجب نگرانی معلمان میشود، زیرا کودکی که به هیچ عنوان در هیچ مبحثی مشارکت نمیکند بعد از یک مدت زمان مشخص نمرات کمی هم کسب میکند. یکی از مهمترین کارهایی که والدین در این شرایط باید انجام دهند بررسی نمرات کودکان در مدرسه است. زمانیکه با یک تغییر قابل توجه مواجه شدید باید بلافاصله با معلم کودک خود صحبت کنید.
.
۳) در محیط خانه مفاهیم را به آنها آموزش دهید
افسردگی در کودکان همان طور که در قسمت بالا توضیح دادیم موجب افت تحصیلی کودکان میشود. اگر فرزند شما نمیتواند در محیط مدرسه درسها را یاد بگیرد باید در محیط خانه همراه با او مفاهیم را مطالعه کنید. این موضوع موجب میشود نه تنها کودکان احساس تنهایی بیشتری نکنند بلکه در محیط خانه مفاهیم را یاد بگیرند. کودکانی که در محیط خانه مفاهیم را یاد میگیرند آمادگی بیشتری برای انجام تکالیف مدرسه دارند.
یکی از نکاتی که باید در این شرایط به آن توجه داشته باشید فشار نیاوردن بیش از حد به کودکان است. اگر کودکان افسردگی دارند و به خوبی در کلاس درسی مفاهیم را متوجه نمیشوند حضور در برنامههای فوق برنامه و کلاسهای تمرین ممکن است برای آنها زیاد مناسب نباشد.
.
۴) برنامههای منظم برای آنها در نظر داشته باشید
این نکته را به هیچ عنوان فراموش نکنید که اولین قدم برای بهبود کودکان، مراجعه به متخصص است. اگر کودکان بنا به هر دلیلی خسته یا ناراحت هستند این بدین معنی نیست که آنها افسردهاند. حتما در این شرایط با یک متخصص مشورت کنید. والدین باید برای کودکان برنامههای منظم و دقیق در نظر داشته باشند. این بدین معنی است که کودکان باید برنامههای منظم برای بازی، خوابیدن، غذا خوردن و انجام تکالیف داشته باشند.
والدین باید از این موضوع مطمئن شوند که کودکان قبل از خواب تکالیف خود را انجام دادهاند. تکالیف کودکان را به بخشهای کوچک تقسیم کنید. این کار موجب میشود که آنها به صورت مداوم تکالیف را انجام ندهند و خسته نشوند.
.
۵) کودکان را به بازی و صحبت با دوستان تشویق کنید
افسردگی در کودکان موجب میشود آنها نتوانند با دوستان و همکلاسیهای خود ارتباط برقرار کنند. این کودکان معمولا زمان کمتری را با دوستان خود سپری میکنند. کودکانی که افسردگی دارند از فعالیتهای گروهی دوری میکنند و ترجیح میدهند در کلاس تنها باشند. والدین باید در این شرایط به کودکان کمک کنند تا مهارتهای اجتماعی را بیشتر یاد بگیرند. علاقه کودک خود را پیدا کنید. با توجه به علاقهای که دارند آنها را در کلاسهای ورزشی یا هنری ثبت نام کنید. این موضوع موجب میشود که آنها با دوستان خود ارتباط بیشتری برقرار کنند.
.
سخن آخر
همان طور که در قسمت بالا توضیح دادیم هر کودکی که ناراحت یا بیش از حد خسته باشد، افسرده نیست. والدین باید برای تشخیص این موضوع حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنند. چیزی که بسیار ساده و واضح است، تاثیر افسردگی بر موفقیت تحصیلی کودکان است. کودکانی که افسردگی دارند عملکرد خوبی از خود در مدرسه نشان نمیدهند. والدین باید در این شرایط بیشتر در کنار کودکان خود حضور داشته باشند و به آنها در انجام تکالیف کمک کنند.
.
منابع :
.https://ajimaji.org