نکات انتخاب مدرسه مناسب برای کودک

◉ اولین تصمیم حیاتی پس از تصمیم به بچه دار شدن، میتواند انتخاب مدرسه کودکتان باشد. مدرسه نخستین مکانی است که کودک تحت تاثیر افراد و عوامل محیطی خارج از قلمرو خانه و خانواده قرار  میگیرد. هرچند که قرار گرفتن کودک در محیط های جمعی و تعامل با کودکان و بزرگسالان دیگر، در روند تربیت او ضروری است، اما میتواند ریسک های بزرگی به دنبال داشته باشد. به یاد داشته باشید که کودک شما در این سال ها بهترین توانایی یادگیری را دارد. محیط، مدرس و یا همراه نامناسب میتواند تاثیرات مخربی روی او بگذارد که تا سالیان سال با او همراه باشند. بنابراین از مدت ها قبل از شروع زمان مدرسه ی کودک، تحقیقات خود را آغاز کنید.

◉ پیش از هرچیز کودک خود و انتظارات خود از کودکتان را بشناسید. بعضی از کودکان در محیط های آرام و خلوت احساس بهتری دارند و برای یادگیری به تمرکز بالا احتیاج دارند، بعضی دیگر در محیط های شلوغ و پرانرژی احساس راحتی میکنند. ممکن است کودک شما گرایش یا علاقه ی خاصی مانند موسیقی، ورزش یا زبان داشته باشد. در انتخاب مدرسه وجود امکان پرداختن به فعالیت موردعلاقه ی کودک را درنظر بگیرید.

◉ در مرحله نخست ، شما باید لیستی از آنچه برایتان مهم است را بنویسید . این لیست می تواند شامل موارد گوناگونی از قبیل : نزدیکی راه ، وجود سرویس ، توزیع ناهار ، ساعت کاری مدرسه ، کلاس های فوق برنامه ، مساحت مدرسه ٬ زیبایی و تمیزی آن و… باشد . نوشتن این نکات به شما کمک می کند که سریع تر به هدف خود که انتخاب مدرسه مناسب می باشد ، برسید .

◉ لیستی از مدارس تهیه کنید . برای این کار می توانید به اداره آموزش و پرورش منطقه خود رفته و آدرس و شماره تلفن مدارس آن منطقه را بگیرید (بزودی در سایت آویژه دانش نیز منتشر خواهد شد) سپس با رفتن و یا تماس با مدارس ، چک لیست اولیه خود را بررسی کنید . می بینید که با این کار ، تعداد زیادی از مدارس از مرحله اول کنترل شما حذف می شوند و به همین دلیل بررسی سایر مدارس راحت تر خواهد بود. البته مدارسی که از لیست شما حذف می شوند را نیز اولویت بندی کنید تا در صورتی که از بین مدارس باقی مانده ، مدرسه مناسبی یافت نشد ، براساس اولویت های موجود به سراغ مدارس دیگر بروید .

◉ اگر مدرسه ای از مرحله ۱ و ۲ گذر کرد و در بین انتخاب های نهایی شما قرار گرفت ، در ساعات کاری به آنجا بروید و سعی کنید با دانش آموزان و اولیایی که حضور دارند در مورد مدرسه صحبت کنید . البته پیش از این کار حتما لیستی از سوالاتی که برایتان مهم است ، تهیه کنید و از آنها و همچنین اولیای مدرسه بپرسید. امروزه بسیاری از مدارس از طریق امتحان ورودی و مصاحبه ، دانش آموزان خود را انتخاب می کنند. بد نیست که در زمانی که فرزندتان سر جلسه امتحان است ، با پدران و مادران سایر بچه ها صحبت کنید و علت انتخاب این مدرسه از جانب آنها را جویا شوید .

◉ شهریه بالای یک مدرسه نشان دهنده کیفیت آن نیست. در بسیاری از مدارسی که شهریه معقولی دریافت می کنند ، می بینید که کارایی و بازدهی به مراتب بالاتری نسبت به مدارس گران قیمت دارند. گاهی نیز مدارس با پر کردن برنامه کاری خود از طریق کلاس های اسم در کن ولی غیر کاربردی ، سعی در دریافت شهریه های بالاتر از حد تعیین شده توسط آموزش و پرورش دارند که درایت شما والدین عزیز می تواند به کاهش این سو ء استفاده ها کمک زیادی نماید . متاسفانه در بعضی از مدارس دیده شده که با شروع سال تحصیلی و یا گذشتن یک یا دو ماه ،قول هایی که برای انجام برخی از کارها و برنامه ها داده بودند را فراموش کرده و یا با بیان علل غیر قابل توجیه ، از اجرای آنها سر باز می زنند. همانقدر که انتخاب مدرسه مهم است ، پیگیری بعدی شما برای اجرای کارها و برنامه ها توسط اولیای مدرسه نیز مهم بوده و به پرورش بهتر فرزند شما کمک می کند.

◉ در انتخاب مدارسی که برنامه های درسی خیلی سنگین و ساعات درسی اضافه ی زیادی دارند تجدیدنظر کنید. بخاطر داشته باشید که در دوران مدرسه و علی الخصوص دبستان آنچه که برای کودک شما حیاتی است این است که به او خوش بگذرد  و شاد و راضی باشد. هرچقدر هم که عجیب باشد، درس و آموزش اولویت دوم است. وظیفه ی مدرسه در دوران دبستان بیش از هرچیز میتواند این باشد که شوق آموختن و رشد کردن را در کودک شما بپروراند.

◉ درمورد معلم های مدرسه تحقیق کنید. علی الخصوص معلم کلاس اول دبستان میتواند بسیار در حس کودک شما به مدرسه در سال های بعد تاثیرگذار باشد. با او صحبت کنید، معلم خوب معلمی است که درمورد تک تک دانش آموزانش صحبت میکند، بک گراند، ضعف ها و قدرت ها، علایق و وضعیت تحصیلی آنها را میشناسد و راهکار ارائه میدهد.

◉ با مدیریت مدرسه به طور مستقیم صحبت کنید، طرز فکر او را نسبت به آموزش و پرورش کودکان بفهمید. مدیریت خط مشی کلی مدرسه را تعیین میکند و میتواند بسیار در روند آموزش و پرورش کودک شما تاثیر داشته باشد. برخی از مدیران مدرسه تنها به اعتبار علمی مدرسه ی خود اهمیت میدهند و به هر قیمتی میخواهند شاگردی داشته باشند که تنها نمرات بالا بگیرند و در مسابقات علمی رتبه های بالا کسب کنند، اما لزوما روش مناسبی را برای این کار انتخاب نمیکنند و صدمات روانی و تربیتی زیادی برای کودکان به جای میگذارند.

◉ نزدیک بودن مدرسه نیز از عوامل موثر در انتخاب است. کودکان خصوصا در سال های اولیه ی مدرسه توانایی بیدار شدن در صبح خیلی زود را ندارند. بیدار شدن در صبح خیلی زود و رفتن هرروزه ی یک مسیر طولانی میتواند آنها را از مدرسه دلزده کند.

◉ فضای باز و سرسبز و امکانات ورزش و بازی و اندازه ی مدرسه را درنظر بگیرید. فعالیت بدنی و جنب و جوش از عوامل بسیار با اهمیت در روند رشد کودک شماست. فضای باز و احیانا سرسبز در روحیه ی کودک بسیار تاثیرگذار خواهد بود و در حس او به مدرسه اهمیت دارد. حیاط کوچک و پر جمعیت، راهروهای تنگ و تاریک و کلاس های کوچک در درازمدت کودک را خسته میکند.

◉ با والدین دانش آموزانی که در آن مدرسه درس میخوانند صحبت کنید. قبل از آن لیستی از سوال های پر اهمیت برای خودتان تهیه کنید و از آنها بپرسید. تا چه حد از عملکرد کودک خود راضی هستند؟ تا چه حد از عملکرد پرسنل مدرسه راضی هستند؟ کودکشان تا چه حد از محیط مدرسه راضی است؟ هزینه ها در طول سال تحصیلی چگونه خواهد بود؟ و…

◉ درمورد فضاهای آموزشی و وسایل آموزشی مدرسه سوال کنید. وجود فضاهای آموزشی مختلف مثل آزمایشکاه، کارگاه عملی، اتاق کنفرانس، اتاق فیلم و … و همینطور ابزارهای آزمایش یا نمونه های آموزشی، ابزارهای آموزش ریاضی و… بسیار در روند یادگیری کودکان تاثیرگذار است. محیط ها و روش های آموزش تکراری کودک را خسته و دلزده میکند. البته وجود معلم های خلاق و مشتاق آموزش میتواند نبود این امکانات را جبران کند.

◉ محله و اطراف مدرسه ی موردنظرتان را بشناسید. سعی کنید تا جای امکان مدرسه در خیابان پر رفت و آمد و امنی قرار گرفته باشد.فضاهای خطرناک یا احیانا بدنام در نزدیکی مسیر رفت و آمد کودکتان وجود نداشته باشد. در داخل مدرسه هم فضاهای خلوت و دور از چشم مسئولان مدرسه وجود نداشته باشد.

◉ درمورد هزینه به طور کامل سوال کنید، اینکه هزینه تحصیل کودک شما تا آخر سال تحصیلی چقدر خواهد بود، هزینه ی کلاس های فوق برنامه، هزینه کتاب های کمک آموزشی، هزینه های هدیه های در طول سال و… را بپرسید تا برآوردی واقعی از انچه که در طول سال باید بپردازید داشته باشید. به یاد داشته باشید شهریه ی بالای یک مدرسه لزوما ضامن بهتر بودن آن مدرسه نخواهد بود، بدانید که دارید برای چه چیزی هزینه میکنید.

◉ درمورد مشاور مدرسه سوال کنید و وجود یک مشاور خوب و آگاه را در اولویت های بالای انتخاب مدرسه قرار دهید. با مشاور مدرسه صحبت کنید، انتظاراتتان از مدرسه و همینطور ویژگی های کودکتان را برای مشاور بازگو کنید و برخورد او را بسنجید. سعی کنید تشخیص دهید که مشاور مدرسه بیشتر در ویترین مدرسه نقش دارد یا حقیقتا در روند تربیت و آموزش و پرورش کودکان حضور فعال دارد. آیا در طول سال به طور منظم جلساتی را با کودکان و همینطور با والدین خواهد داشت یا خیر.

◉ برنامه های ورزشی مدرسه هم جزو گزینه هایی است که باید بررسی شوند. ورزش، و علی الخصوص ورزش های گروهی در سلامت جسمی و روانی کودک و همینطور روند تربیتی او تاثیرات بسیار مطلوبی خواهند داشت. بعضی از مدارس برای افزایش ساعت های درسی ساعت ورزش را حذف میکنند که نه تنها خوب نیست، بلکه آثار مخربی بر کودکان دارد. بعضی دیگر از مدارس نیز برنامه ی مشخصی برای ساعات ورزش ندارند و فقط به کودکان اجازه میدهند در حیاط بمانند. درحالیکه ساعت های ورزش نه تنها در روحیه ی کودکان و تخلیه ی مثبت انرژی و بهبود روابط اجتماعی و همینطور یادگیری مهارت های کار گروهی، موثر است، بلکه میتواند پیش زمینه ای برای ایجاد علاقه و دنبال کردن ورزش بصورت جدی تر باشد. برنامه ی مشخص و معلم متخصص و آگاه به ورزش های پایه و تخصصی از نکات حائز اهمیت است.

◉ درصورتی که مادر و پدر هردو شاغل هستید درمورد برنامه ی نهار مدرسه تحقیق کنید. آیا مدرسه نهار به دانش آموزان میدهد؟ برنامه ی غذایی هفتگی چگونه است؟ آیا سایر دانش آموزان از کیفیت غذا راضی هستند؟ امکان غذا بردن و گرم کردن وجود دارد؟

◉ نور مدرسه و کلاس ها هم میتواند قابل بررسی باشد. فضاهای تاریک زمینه ساز ایجاد افسردگی در کودکان هستند. کلاس های دلباز و پرنور از مزیت های یک مدرسه به شمار میروند. همینطور تهویه ی مناسب نیز بسیار مهم است. وجود وسایل گرمایشی و سرمایشی مناسب را نیز چک کنید.

◉ وجود کتابخانه، اهمیت به کتاب، برنامه های موثر در جهت ایجاد عادت و اشتیاق کتابخوانی و اختصاص دادن ساعت های مشخص به کتابخوانی نیز از نکاتی است که یک مدرسه ی خوب را قابل شناسایی میکند. عادت به کتابخوانی دریچه ای است ابدی به یادگیری و رشد که محدود به هیچ زمان و مکانی نیست. بنابراین از تمام آموزش های مدرسه اگر همین یک مهارت برای کودک شما به یادگار بماند، شما انتخاب درستی کرده اید.

◉ مدرسه ی خوب مدرسه ای است که به دو امر آموزش و پروش به یک اندازه اهمیت بدهد، کودک شما تنها به مهارت های ریاضی و خواندن و نوشتن،  و دانستنی های علمی احتیاج ندارد. او باید مهارت های دیگری از جمله مهارت تصمیم گیری، حل مسئله، اعتماد به نفس، ابراز وجود و… را در سال های کودکی کسب کند.

.

معیارهای مهم در انتخاب دبستان چیست ؟

◉ آموزش خوب و کادر علمی قوی

◉ رفتار مناسب معلمان و کادر مدرسه؛ به خصوص در پایه اول ابتدایی نقش شخص معلم بسیار پر رنگ است. معلم کلاس اول باید بتواند کودک را در گذر از دوران مهد کودک و پیش دبستانی به دوره دبستان همراهی کند و انگیزه او را برای یادگیری و انجام تکالیف تقویت کند . این مسئله بیش از آنچه تصور کنید در آینده تحصیلی کودک موثر است .

◉ ساعات کاری مناسب با برنامه والدین

◉ محیط شاد و توام با احترام

◉ انضباط متناسب با سن کودکان

◉ توجه به امنیت کودکان در حیاط، راه پله و هنگام استفاده از سرویس های بهداشتی

◉ توجه به مسائل مذهبی در مدرسه

◉ دولتی یا غیرانتفاعی بودن مدرسه و هزینه آن

◉ ساختمان مناسب و داشتن کلاس هایی با نور، تهویه و میز و صندلی مناسب

◉ نظافت به خصوص در آبخوری و دستشویی ها

◉ زیبایی حیاط، امکانات تفریحی، امکانات آزمایشگاهی و سمعی و بصری

◉ مشارکت کودکان در برنامه های جنبی مدرسه

◉ وجود مشاور با تجربه و متبحر در مدرسه

◉ داشتن وب سایت، مجله، روزنامه دیواری و …

◉ ارائه روش های تدریس مناسب و برگزاری دوره های مختلف آموزشی برای معلمان در راستای افزایش هرچه بیشتر مهارت آنان و بهبود امکانات و تجهیزات مدارس برای همگامی بیشتر با فناوری روز

◉ درنظر گرفتن نزدیکی مدرسه به منزل

.
منابع :

.https://avije.org
.https://radiokodak.com

نکات انتخاب مدرسه مناسب برای کودک