«حسادت» احساسی است که به صورت چراغخاموش وارد زندگی فرزند شما میشود. این احساس ممکن است از خواهر و برادر، دوستان یا همکلاسیهای او ناشی شود. یک چیز ساده مانند «دوچرخه جدید دوستش»، میتواند باعث تحریک این حس شود.
به گزارزش ایسنا، بنابر اعلام کتاب هدهد، هر کاری از دستتان برمیآید انجام دهید تا این احساسات منفی را از کودک نوپای خود دور کنید.
.
اشتباهات والدین که باعث حسادت در کودکان میشود
بعضی از رفتارهای والدین ممکن است باعث شعلهور شدن حس رقابت بین بچهها شده و از همان کودکی حسادت آغاز گردد. در اینجا برخی از آنها بیان شده است:
.
۱. لوس کردن بچه
اگر فرزند خود را بیش از حد لوس کنید و نازپرورده بار بیاورید، ممکن است احساس کند که شکستناپذیر است و زمانی که کودک جدیدی وارد خانواده شده یا با دوستی روبهرو میشود که از او قدرت بیشتری دارد، احساس ناامنی میکند. او دلیل این امر را نوزاد تازه متولد شده یا دوستش میداند و هنگامی که به خواستهی خود نمیرسد، ممکن است دچار افسردگی شده و با احساس حقارت بزرگ شود.
.
۲. محافظت بیش از حد
محافظت بیش از حد از کودک و آزاد کردنش از این چنگال، مانند این است که شما ناگهان او را در بیابان رها کنید. او ممکن است کم حرف، ترسو و خجالتی شود و با دیدن یک بچه با اعتماد به نفس، در او حس حسادت بهوجود آید.
.
۳. والدین مستبد و سختگیر
کنترل بیش از حد، اشتباه بزرگ دیگری است که والدین مرتکب میشوند که در نتیجه باعث افزایش حسادت در کودکان میگردد. قوانین و مقررات سختگیرانه، روی کودک تاثیر منفی میگذارد. او با کمبود اعتماد به نفس رشد کرده و نسبت به خواهر و برادر یا همسالانش احساس کمارزش بودن میکند.
.
۴. مقایسه کردن با دیگران
اشتباه خطرناک دیگری که والدین مرتکب میشوند، مقایسه فرزندانشان با یکدیگر است. مقایسه فقط میتواند به حسادت بین خواهر و برادر، رقابت و عدم اعتماد به نفس منجر شود.
.
۵. ایجاد رقابت ناسالم
وادار کردن کودکان به انجام دادن فعالیتی مشترک و مقایسه نتایج، باعث ایجاد رقابت ناسالم بین آنها میشود. ممکن است کودکی از استعداد بیشتری نسبت به دیگری برخوردار باشد و اصرار بر اینکه فعالیتی مشابه را با دقتی یکسان انجام دهند، اشتباه است و منجر به حسادت میشود.
.
۶. ترتیب تولد
گاهی اوقات ممکن است والدین بر اساس ترتیب تولد کودک به او توجه بیشتری نشان دهند. به عنوان مثال خواهر یا برادر بزرگتر وقتی میبیند که والدین توجه بیشتری به نوزاد تازه متولد شده میکند، حسود میشود. با ورود نوزاد تازه متولد شده، فرزند بزرگتر احساس میکند که از تخت سلطنت خلع شده و این امر منجر به ایجاد حسادت کودک به فرزند جدید میگردد.
.
علائم حسادت
در کودکی، هنگامی که فرزندانتان با یکدیگر بازی میکنند، احتمال دارد که علائم حسادت در کودکان را مشاهده کنید. این امر به قدری رایج است که ممکن است کودک حسود به شدت به دیگری ضربه بزند و وانمود کند که در حال بازی کردن است.
.
اقدامات لازم برای مقابله با حسادت کودکان
قبل از رسیدگی به حسادت در کودک، اول از همه مطمئن باشید که خود به خواهر و برادر، دوستان، همسایگان یا هر کس دیگری حسادت نمیکنید. تا زمانی که این خصوصیت را از خود حذف نکنید، نمیتوانید روی فرزندتان تاثیرگذار باشید. در اینجا روشهای کنترل حسادت در کودکان ذکر شده است:
.
۱. تبدیل حسادت به بلندپروازی
به فرزندتان انرژی مثبت دهید که بهترین راه برای کمک به او در جهت کاهش احساسات منفی و دستیابی به اهداف مثبت و ارزشمند است. به عنوان مثال اگر فرزند شما غمگین است چون دوستش نمرات بهتری گرفته، تشویقش کرده و به او انگیزه دهید که بیشتر درس بخواند تا بتواند نمرات بهتری بگیرد. هنگامی که کودک تمام تلاش خود را روی مطالعه متمرکز کند، به جلو زدن از کسی فکر نمیکند. در این حالت او توجه خود را در مسیر درستی معطوف کرده است.
.
۲. گوش دهید
در بیشتر موارد حسادت رفتاری ریشهدار است. در پشت چنین رفتاری، مسئله و نگرانی خاصی وجود دارد. با کودک خود صحبت کنید و دلیل اینکه چرا به شخص خاصی حسادت میکند را جویا شوید و سپس به حرفهایش گوش دهید. ممکن است کودک شما در مواردی از اعتماد به نفس پایینی برخوردار باشد یا از جنبههای مثبت خود اطمینان کافی نداشته باشد که این امر منجر به حسادت شده است.
.
۳. آثار کلاسیک را بلندخوانی کنید
داستانها و افسانههای کلاسیک حاوی پیامهای اخلاقی بسیار مهمی هستند. برای کودک خود کتابهایی با محتوای اخلاقی تهیه کنید که در مورد صفاتی مانند مفید بودن، مهربانی و داشتن نیت خیر سخن بگوید. این به کودک شما کمک میکند که کار بد را تشخیص دهد.
.
۴. با استفاده از مثالها توضیح دهید
یک ترفند عالی دیگر برای تأکید بر اهمیت داشتن احساسات مثبت در مورد دیگران این است که خود را الگو قرار دهید. از دیگران به خاطر شوخطبعی، رفتار خوب یا هر ویژگی مثبت دیگر تعریف کنید. هنگام تعریف کردن جلوی آنها، خالی از تعصب باشید.
.
۵. اهمیت شراکت را به فرزند خود بیاموزید
بچهها بدون هیچ دلیلی تمایل به کینهورزی نسبت به کودکان دیگر دارند. در چنین موردی به کودک خود اهمیت مهربانی و شراکت را بیاموزید.
.
۶. از مقایسه کردن بپرهیزید
عملکرد یک کودک را با دیگری مقایسه نکنید زیرا باعث بیارزش شدن او میشود.
.
۷. یک قدرت منحصر به فرد را در هر کودک تقویت کنید
هر کودکی دوست دارد از والدینش در مورد نقاط قوت خود بشنود. صحبت در مورد آن قدرتِ بهخصوص باعث افزایش عزت نفس کودک میشود.
.
منابع :
.https://www.isna.ir