انواع تخت نوزاد و کودک

1 – تخت نوزاد استاندارد

اگر قرار باشد چشمانتان را ببندید و یک تخت نوزادی را مجسم کنید به احتمال زیاد تصویر تخت استاندارد را در ذهن خود شکل می دهید. این مدل تخت نوزاد از بالا، پایین، چپ و راست دارای میله است و شکل ساده ای دارد. البته تخت استاندارد خود می تواند شکل ها و طرح های متنوعی داشته باشد.

.

2 – تخت نوزاد تغییرپذیر

این تخت طوری طراحی شده است که متناسب با رشد کودک به تخت معمولی و یا مبل تغییر شکل پیدا کند. برای تغییر حالت تخت نوزاد ممکن است به یک بسته ابزار مخصوص نیز احتیاج داشته باشید. این بسته را بهتر است هم زمان با تخت تهیه کنید و نزد خود نگه دارید. تخت های نوزاد تغییرپذیر معمولاً دارای طراحی ساده ای هستند تا با گذر زمان برای دکوراسیون مد روز، همواره انتخابی مناسب باشند.

.

3 – تخت نوزاد چرخ دار

این تخت برای فضاهای کوچک انتخاب بسیار مناسبی است. قابلیت حمل تخت نوزاد از یک اتاق به اتاق دیگر، مراقبت از کودک را حین رسیدگی به امور خانه آسان تر می کند. البته به شرطی که اندازه تخت نوزاد برای عبور از چهارچوب در مناسب باشد. تخت نوزاد قابل حمل درواقع یک تخت چرخ دار نوزاد است. این تخت را می توان به راحتی با هل دادن از یک اتاق به اتاق دیگر منتقل کرد. پس از قرار گرفتن تخت نوزاد در محل موردنظر می توان با قفل کردن چرخ ها، آن را سر جای خود ثابت نگه داشت. هنگام خرید این نوع تخت باید به کیفیت چرخ های آن توجه داشته باشید تا منجر به زخمی شدن سطوح چوبی زمین، فرش ها و … نشود. نمونه هایی از این تختها تاشو هستند و در زمان هایی که از تخت استفاده نمی کنید، قابلیت جمع شدن دارند.

.

4 – تخت مسافرتی نوزاد

تخت مسافرتی نوزاد، به راحتی در یک کیف کوچک جای می گیرد. بنابراین برای مسافرت و مهمانی انتخابی مناسب است. این تخت از دیگر مدل ها سبک تر است اما ازآنجایی که برای سبک شدن آن از الیافی مثل تور و آلومینیوم استفاده می شود، احتمال آسیب دیدگی و پارگی برای آن بیشتر است. به همین دلیل گزینه مناسبی برای استفاده دائمی محسوب نمی شود.

.

5 – تخت چندمنظوره نوزاد

در طراحی تخت چندمنظوره از یک یا چندتکه وسیله چوبی دیگر نیز استفاده می شود. میز تعویض پوشک و کمد از شایع ترین بخش هایی هستند که به این مدل تخت نوزاد متصل می شوند. البته برای جلوگیری از اشغال فضای اتاق، تکه های وصل شده به این تخت کوچک تر از حد معمول ساخته می شوند.

.

6 – تخت نوزاد دایره شکل

این تخت در میان انواع دیگر تخت های نوزاد از محبوبیت کمتری برخوردار است. بااین حال طراحی و شکل غیرمعمول آن، تخت گرد را به انتخابی متفاوت تبدیل کرده است. سایه بان موجود روی این تخت، آن را به طراحی های قرون وسطی نزدیک کرده است. تخت گرد به تشک و پتوی گرد نیز احتیاج دارد. به دلیل غیرمعمول بودن شکل این سرویس خواب، پیدا کردن وسایل موردنیاز آن دشوار و قیمتش بالاتر از مدل های استاندارد است. علاوه براین، تخت گرد معمولاً کوچک تر از تخت مستطیلی شکل است. به همین دلیل خیلی زود با رشد کودک به تعویض آن احتیاج پیدا می کنید.

.

مهمترین نکات هنگام خرید تخت خواب کودک

 

1 – میله های تخت کودک، فاصله استاندارد داشته باشد

همه تخت خواب های کودک، در قسمت طول و برخی دیگر در طول و عرض دارای چندین میله با فاصله مختلف است. این میله ها از افتادن کودک زمانی که در خواب غلت می زند، یا زمانی که بیدار است، جلوگیری می کند. درواقع یک سپر ایمنی برای کودک محسوب می شود. ولی گاهی اوقات اگر این میله ها با فاصله استاندارد، کارگذاشته نشود، خطرات جدی و حتی مرگ را برای کودک، درپی دارد.

طبق استانداردی که توسط سازمان نظارت بر تولید کالاهای مصرفی کودکان ارائه شده، استاندارد فاصله میله های تخت از یکدیگر باید بین ۵ تا ۹.۵ سانتی متر باشد. برخی از کارشناسان هم فاصله مناسب بین میله های تخت کودک را به اندازه عرض یک قوطی نوشابه می دانند. به هر حال، این فاصله باعث می شود، کودک زمانی که در خواب است، از تخت بیرون نیفتد، یا بین میله ها گیر نکند.

.

2 – تزئینات و وسایل جانبی تخت کودک، خطرآفرین نباشد

برخی از تخت های کودک، دارای تزئینات یا وسایل جانبی است. مثلا دستگیره های تزئینی، قطعات مختلفی که به یکدیگر وصل شده، پیچ و مهره های بیرون زده از دیواره های تخت، لبه های تیز در گوشه های تخت و … ممکن است، برای کودک خطرآفرین باشد. به این قسمت ها به خوبی توجه کنید. طوری نباشد که یقه لباس کودک به آن ها گیر کند و باعث خفگی او شود.

.

3 – قسمت های مونتاژشده تخت کودک محکم باشد

تعداد زیادی از تخت ها از قطعات مختلف تشکیل شده که به یکدیگر وصل می شود. توجه کنید، اگر تخت کودکی که قصد خرید آن را دارید، متشکل از چندین قطعه چوب یا میله های فلزی است، محکم بودن اتصال آن ها به یکدیگر را امتحان کنید. مثلا تخت را تکان دهید. بینید هنگام تکان خوردن، این قسمت ها سفت هستند یا با هر حرکت و تکان، جابه جا شده یا به اصطلاح شُل می شود. به طور کل، قطعه های اتصال شده به یکدیگر باید محکم و قابل اطمینان باشد.

.

4 – سطح تخت کودک؛ صاف و بدون خرده چوب باشد

اکثر تخت های کودک، از چوب ساخته شده است. اگر شما هم برای کودکتان تخت چوبی می خرید، حتما دقت کنید، سطح تخت، در تمامی قسمت ها مثل دیواره ها، لبه ها، گوشه ها و هر قسمتی که امکان تماس دست، پا و صورت کودکتان به آن وجود دارد، کاملا صاف و بدون هیچ خرده چوب یا تراشه چوب باشد. چون احتمال زخمی شدن یا آسیب دیدن پوست حساس کودک زیاد است. همچنین کودکان عادت دارند،هرچیزی را با دهان لمس کنند. از این رو لثه و دندان خود را روی سطح لبه های تخت می کشند. پس سطح صاف، بدون خرده چوب و هموار برای سلامت کودک الزامی است.

.

5 – ارتفاع دیواره تخت کودک، مناسب باشد

یکی دیگر از نکاتی که هنگام خرید تخت کودک باید به آن توجه کنید، ارتفاع دیواره های تخت است. این ارتفاع نباید به قدری کوتاه باشد که کودکتان بتواند خود را از آن آویزان کند و احتمال پرت شدن آن به بیرون از تخت زیاد شود.

معمولا بهتر است، ارتفاع تخت کودک، به ویژه در ۹ ماهگی که کودک توان ایستادن را پیدا کرده ولی هنوز به اندازه کافی تسلط بر رفتار و حرکات خود ندارد. همچنین ترس از ارتفاع را نمی فهمد، هم اندازه یا تنها یکی دو سانت کوتاه تر از قد او باشد. معمولا کودکان در ۹ تا ۱۲ ماهگی قدی بین ۷۰ تا ۷۷ سانتی متر دارند. بنابراین به ارتفاع دیواره های تخت کودکتان دقت کنید.

.

6 – اندازه و سایز تخت نوزاد استاندارد باشد

اولین نکته ای که در خرید یک تختخواب برای کودکتان لازم است به آن توجه کنید اندازهٔ تخت است. قبل از خرید تخت بهتر است ببینید که آن را فقط برای دوران نوزادی، چند ماه اول تولد لازم دارید یا تختی می خواهید که در تمام دوران کودکی و شاید نوجوانی فرزندتان بشود از آن استفاده کرد.

از لحاظ اقتصادی خیلی بهتر است اگر تخت بزرگ تری برای کودک تهیه کنید تا در دورهٔ نوجوانی کودک نیز قابل استفاده بماند. همچنین کودک شما باید روی تختش جای کافی برای بازی و ورجه ورجه کردن داشته باشد. برخی تخت ها نیز خودشان تشکی به اندازهٔ مناسب دارند که بهتر است به نکاتی مهم برای خریدن یک تشک خوب نوزاد نیز دقت کنید.

.

7 – کناره های تخت کودک، متحرک نباشد

برخی تولیدکنندگان محصولات کودک، به دلیل اینکه والدین هنگام بیرون آوردن کودک از تخت راحت تر باشند تخت هایی می سازند که کناره های آن ها متحرک است و می توان آن ها را پایین آورد. اما متاسفانه طبق آماری که در کشور آمریکا اعلام شده است، طی ۱۰ سال گذشته ۳۲ کودک به دلیل گیرکردن بین کناره متحرک (درب تخت) و تشک این مدل تخت ها، خفه شده و جان خود را از دست داده اند. این خطر زمانی که قسمت متحرک از تخت جدا یا شل شود، اتفاق می افتد. شاید این تخت ها جابه جایی و برداشتن کودک را آسان کرده باشد، ولی برای کودک ایمن نیست و جان او را به خطر می اندازد.

البته با توجه به الزام رعایت استاندارد در ساخت تخت های کودک، تولیدکنندگان تخت هایی را طراحی و ساخته اند که فقط یکی از کناره ها آن هم به صورت محدود، متحرک است. درواقع این قسمت را فقط به یک مقدار مشخص و محدودی می توان پایین آورد، تا هم والدین راحت تر کودک را از تخت خارج کنند و هم خطری برای سلامت کودک نداشته باشد.

.

8 – پایه های تخت کودک ثابت یا مجهز به قفل باشد

ممکن است در بازار، تخت کودکی ببینید که پایه هایش چرخدار است و می توان آن را حرکت داد. این مدل تخت کودک برای جابه جایی مناسب است ولی احتمال آسیب رسیدن به کودک را افزایش می دهد. ممکن است به دلیل حرکت و تکان خوردن کودک در تخت، چرخ ها حرکت کرده و تخت جابه جا شود.

مخصوصا اگر کفپوش خانه سرامیک یا پارکت باشد، امکان لیزخوردن پایه ها بیشتر خواهد بود. بنابراین احتمال صدمه دیدن کودک در این تخت ها وجود دارد. برای اطمینان بیشتر، بهتر است تخت کودکی تهیه کنید که اگر دارای پایه های چرخدار و متحرک است، مجهز به قفل ایمنی هم باشد تا برای اطمینان از جابه جا نشدن تخت، بتوان پایه ها را قفل کرد.

.

9 – تخت خواب کودک؛ قابلیت تبدیل داشته باشد

معمولا پس از سه تا شش ماهگی، دیگر از گهواره ها برای قراردادن کودک استفاده نمی شود و والدین تصمیم می گیرند، فرزندشان را داخل تخت بزرگ تر بخوابانند. پیشنهاد ما در این مواقع خرید یک تخت کودک با قابلیت تبدیل است. به بیانی ساده تر بهتر است، تختی برای کودکتان بخرید که تا شش ماهگی به عنوان تخت نوزاد و پس از آن تا دو الی سه سالگی به عنوان تخت کودک استفاده شود.در بازار می توانید مدل های مختلفی از این تخت ها را ببینید.

این تخت ها قابلیت تبدیل از تخت نوزاد به تخت کودک دارد و با برداشتن قسمت هایی از تخت، می توانید، از آن به عنوان تخت جدید کودکتان استفاده کنید. حتی مدل های دیگری هم در بازار وجود دارد، که تخت کودک-نوجوان نامیده می شود. این مدل تخت ها در ابتدا برای کودکان تا ۷ سالگی و پس از آن برای نوجوانان تا ۱۵ سالگی استفاده می شود. بنابراین با انتخاب این مدل تخت کودک، علاوه بر صرفه جویی در هزینه، زحمت انتخاب و خرید دوباره یک تخت جدید کم می شود.

.

10 – کشوی تخت کودک، به راحتی باز و بسته شود

در برخی از تخت ها یک یا دو کشو درست در قسمت پایین تخت، یعنی در پایین تشک ساخته شده است. این کشوها را بیرون بکشید، ببینید کشوها به راحتی باز و بسته می شود؟ به جنس آن ها هم توجه کنید. ممکن است در ساخت کفی کشوها از ورقه های نازک و شکننده استفاده شود. این ورقه ها زمانی که داخل کشو مملو از ملحفه یا لباس کودک می شود، خم شده و می شکند. کفی کشوها بهتر است، از مواد سخت مثل ورقه های فیبر ساخته شده باشد. در این صورت استحکام آن ها بیشتر خواهد بود.

.

11 – فضای داخلی تخت کودک، مناسب باشد

به فضای داخلی تخت کودک دقت کنید. فضای داخلی یک تخت استاندارد حداقل ۱۳۰ در ۷۰ سانتی متر است. درواقع تخت نه آنقدر کوچک باشد که کودک در آن توان حرکت نداشته باشد و او را آزار دهد و نه آن قدر بزرگ باشد که کودک به شکلی خطرناک داخل آن غلت بزند و بچرخد. اندازه فضای تخت به گونه ای باشد که کودک فضای کافی برای برای حرکت دادن دست و پاهایش داشته باشد.

.

12 – بتوان ارتفاع تخت کودک از سطح زمین را تغییر داد

یکی دیگر از نکاتی که باید هنگام خرید تخت کودک به آن توجه کنید، ارتفاع آن از سطح زمین است. تولیدکنندگان، تخت کودک را طبق وزن، قد و فیزیک بدن کودکان می سازند. درواقع ارتفاع تخت کودک از سطح زمین با توجه به قد او در سنین مختلف درنظر گرفته می شود؛ بنابراین برای کودکان ۴ تا ۹ ماهه بین ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر و کودکان ۹ ماهه به بعد بین ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر مناسب است.

نکته قابل توجه در مورد کودکانی که قد و وزنشان مطابق با نمودار رشد نیست، یعنی کمتر یا بیشتر است، باید ارتفاع تخت را تغییر داد. پس مهم است، بتوانید ارتفاع تختی که می خرید را تغییر دهید.بهتر است، ارتفاع تخت کودک را آنقدر بلند نگیرید تا فرزندتان پایش به زمین نرسد، و آنقدر کوتاه تنظیم نکنید تا برای پایین آمدن از تخت مجبور به خم کردن زانوهایش شوید. باید کف پای کودک زمانی که روی تخت نشسته است، به سطح زمین برسد.

زاویه زانو، ران، لگن و کمر کودک هم باید ۹۰ درجه باشد. زمانی که کودک به این حالت نشسته و پاهایش به سطح زمین می رسد، ارتفاع تخت از سطح زمین مناسب و استاندارد است. ولی فراموش نکنید، اگر کودکتان پرتحرک، پر جنب وجوش یا بیش فعال است و همچنین در خواب خیلی غلت می زند، ارتفاع تخت کودکتان را خیلی کم درنظر بگیرید.

.

13 – جنس تخت کودک، برای سلامت کودک مضر نباشد

جنس ماده ای که در ساخت تخت استفاده می شود، بسیار مهم است. در بازار تخت های متنوعی وجود دارد که با مواد مختلفی از جمله چوب طبیعی، مواد مصنوعی، MDF، فلز آلومینیوم، نیکل و برنج ساخته شده است. اما بهترین جنس برای تخت کودک، چوب طبیعی است. تخت هایی که با چوب طبیعی ساخته می شوند، به دلیل استفاده نکردن از مواد مضر و شیمیایی برای سلامت کودکان مناسب است.

متاسفانه برخی از تخت هایی که با MDF و مواد مصنوعی ساخته می شود، به دلیل وجود مواد شیمیایی و مضر، باعث ایجاد حساسیت و آلرژی به ویژه در کودکان شیرخوار شده و سلامت آن ها را به خطر می اندازد.البته نگران نباشید! چون برخی از تخت های تولیدشده از MDF که میزان استفاده از مواد مضر در آن بسیار کم است، هم در بازار یافت می شود. این نوع تخت ها برای استفاده کودک مشکلی ایجاد نمی کند. برخی دیگر از تخت های کودک با نئوپان ساخته می شود. درصورتی که نتوانستید تخت چوبی یا MDF بخرید، نئوپان انتخاب بدی نیست.

.

14 – تا حد ممکن تخت کودک ننوئی نباشد

برخی از تخت های کودک را می توان به ننو تبدیل کرد. شاید این قابلیت برای تخت کودک در نگان اول مزیت حساب شود، ولی ممکن است در طولانی مدت که کودکتان به تکان های آرام و ملایم آن عادت کرد، معظلی برای شما شود. درواقع این شما هستید که باعث ایجاد یک عادت نادرست در کودکتان شده اید، به گونه ای که اگر خبری از تکان دادن ها موقع خواب نباشد، کودکتان نمی خوابد و شما را عاصی می کند.

از طرف دیگر، زمانی که کودک شما بزرگ تر شد و توانست روی حرکات دست و پای خود کنترل کافی داشته باشد، تکان های تخت های ننوئی برای او خطرناک خواهدبود. درواقع زمانی که در تلاش است روی پاهای خود بایستد، به دیواره های تخت تکیه می دهد، پس بدیهی است که تخت به حرکت درآمده و تکان بخورد. همین ممکن است باعث افتادن کودک شود و احتمال آسیب دیدگی او بالا میرود.

.

15 – در صورت امکان، تخت کودک قابلیت اتصال به تخت والدین را داشته باشد

معمولا در یکی، دو ماه اول تولد کودک، والدین کودک را در کنار خود می خواباند تا هم سلامت او را چک کنند و هم مادر در زمان شیردهی، سریع تر و راحت تر به نوزاد تازه متولدشده خود، شیر دهد. البته برخی از والدین از گهواره های کوچک برای قراردادن نوزاد خود استفاده می کنند و آن را در کنار تخت خود می گذارند و پس از بزرگ تر شدن کودک، تخت دیگری تهیه کرده و کودک را در آن می خوابانند.

این کار از لحاظ اقتصادی هزینه بر بوده و در این اوضاع اقتصادی زیاد به صرفه نیست. پیشنهاد ما این است، تختی بخرید که قابلیت نصب به تخت والدین را داشته باشد. برخی از تخت های کودک، طوری ساخته می شود که بتوان آن ها را به تخت والدین وصل کرد و پس از چند ماه والدین تخت را جدا کرده و در اتاق کودک قرار می دهند.

.

16 – چرخ های متحرک

سعی کنید به دنبال گهواره یا تختی باشید که چرخ داشته باشد. چرخ ها به شما این امکان را می دهند تا گهواره را به هر نقطه ای از خانه که مایل هستید بدون دردسر منتقل کنید، اما بهتر است گهواره ای را انتخاب کنید که چرخ ها در آن قابل جدا شدن باشند یا حداقل قفل مناسبی داشته باشند تا زمانی که نوزاد شما به جنب و جوش افتاد از پایداری و محکم بودن چرخ ها مطمئن شوید یا زمانی که به آن ها نیاز ندارید بتوانید به راحتی چرخ ها را جدا کنید تا پایه های گهواره سفت و محکم روی زمین بماند.

.

17 – خرید تخت نو، بهتر از تخت دست دوم است

اگر از لحاظ مالی مشکلی ندارید، توصیه می کنیم حتما برای کودک خود تخت نو بخرید. در صورتی که به هر دلیلی می خواهید تخت دست دوم بخرید، حتما از سالم بودن آن مطمئن شوید. تمام قسمت های تخت را به خوبی بررسی کنید، تا شکستگی، ترک خوردگی و … روی دیواره ها و قسمت های چوبی آن نباشد. به اتصالات تخت توجه کنید. تخت را تکان دهید و از سفت بودن قسمت هایی که به یکدیگر وصل شده، مطمئن شوید.

.
منابع :
.https://www.totikala.ir

انواع تخت نوزاد و کودک