آداب غذاخوردن و رستوران رفتن

زیبا غذا خوردن یک هنر و نشان دهنده ی ادب هر فرد است و باید از کودکی در خانواده ها آموزش داده شود. اینکه چه غذایی می خوریم مهم نیست. می توان بهترین غذاها را به بدترین شکل خورد؛ نکته اصلی، زیبا و تمیز خوردن است.

بدون شک غذا خوردن حتی در یک میهمانی ساده، معیار بسیار مهمی برای قضاوت در رابطه با شخصیت فردی و اجتماعی یک انسان است. آیا تا بحال از غذا خوردن فردی، در مورد او را قضاوت کرده‌اید؟ مخصوصاً وقتی بار اول بیرون می‌روید!

روانشناسان از نحوۀ غذا خوردن یک فرد به زوایای شخصیت وی پی می‌برند و آن را مورد مطالعه و بررسی قرار می‌دهند. پس بهتر است هر فرد در هر جایگاه و مقامی، آداب صحیح غذا خوردن را بداند و آن را رعایت کند.

.

آداب غذاخوردن و رستوران رفتن:

1. در زمان ورود به رستوران ابتدا میزبان برای راهنمایی وارد رستوران می‌شود. میزبان باید درب رستوران را برای میهمان باز نگه دارد.

2.در رستوران‌های خاص، راهنمایی انتخاب صندلی با میزبان است. اگر میهمان فرد مهمی باشد باید وی سمت راست خانم میزبان و همسرش سمت راست میزبان آقا نشانده شود.

3. بهتر است آقا و خانم میزبان (دعوت‌کنندگان ضیافت) در دو انتهای میز غذا خوری و یا در وسط میز روبروی یکدیگر بنشینند.

4. به طور کلی باید نحوه نشستن مهمانان طوری ترتیب داده شود که هیچ دو مرد و دو زنی کنار یکدیگر قرار نگیرند.

5. زوج متأهل باید روبروی یکدیگر و زوج نامزد کنار یکدیگر بنشینند.

6. بهتر است گروه‌های سنی در کنار یکدیگر بنشینند به طوری که بزرگترها در رأس میز و جوان‌ترها سمت دیگر حضور یابند.

7. اگر تعداد میهمانان کم است، میزبان باید دستور غذا را از میهمانان گرفته به پیشخدمت انتقال دهد و سپس مخلفات بیشتری سفارش دهد.

8. غذا باید در جهت خلاف عقربه‌های ساعت و از سمت چپ افراد سرو شده و ظروف غذا از سمت راست میهمانان جمع آوری شود.

9. دستمال سفره، هنگام آغاز صرف غذا باید روی زانو قرار داده شود و تا انتهای صرف غذا باید همان‌جا باقی بماند. از دستمال سفره باید تنها برای تمیز کردن مختصر دهان استفاده کرد نه صورت یا پیشانی.

10. اگر خواستید صندلی خود را برای مدت کوتاهی ترک نمایید باید دستمال سفره را روی صندلی خود قرار دهید تا دیگران و پیشخدمت متوجه بازگشت شما شوند. هنگام پایان یافتن صرف غذا باید دستمال سفره را به طور مرتب روی میز و سمت راست بشقاب خود قرار دهید. (آن را تا یا مچاله نکنید)

11. پیش از آن کـه مـیـزبـان شـروع بـه صـرف غـذا نکرده و یا اجازه صرف غذا را نداده نباید شروع به صرف غذا کرد.

12. در حین صرف غذا نباید میز غذا را ترک کنید مگر در موارد اضطراری مانند رفتن به دستشویی و یا داشتن حالت تهوع، در این هنگام عذرخواهی کنید و میز را ترک نمایید.

13. اگر از روی میز چیزی خواستید که دست‌تان به آن نمی‌رسید سعی نکنید خودتان آن را بردارید بلکه از فردی که به آن نزدیک است بخواهید که آن را به شما بدهد.

14. هنگامی که غذا خوردنتان پایان یافت هیچ گاه بشقاب‌تان را به سمت جلو هل ندهید، این عمل خلاف آداب تشریفات است.

15. برای بریدن و خرد کردن غذا، چنگال را با دست چپ و کارد را با دست راست گرفته و سپس با چنگال آن چیزی را که می‌خواهید ببرید محکم نگاه داشته و آن را با کارد ببرید، سپس چنگال را به دست راست منتقل کرده و میل کنید.

16. بر روی صندلی راست و مستقیم بنشینید، هیچ‌گاه به جلو و یا عقب خم نشوید.

17. در هنگام صرف غذا مشغول محاوره‌های دلنشین و مطبوع باشید و از موضوعات بحث انگیز پرهیز کنید.

18. اگر تکه‌هایی از غذا میان دندان‌هایتان گیر کرد با عذرخواهی میز را ترک کرده به دستشویی بروید و آن را خارج کنید.

19. آرام و با حوصله غذا بخورید، غذا خوردن شتاب‌زده بی‌حرمتی به میزبان می‌باشد.

20. لقمه های کوچک برداشته و با دهان بسته غذای خود را بجوید. با دهان باز غذا را نجوید و یا با دهان پر صحبت نکنید.

21. هیچ‌گاه پیش از چشیدن غذا به آن ادویه اضافه نکنید. این عمل بی‌احترامی به میزبان و آشپز می‌باشد.

22. هرگز سر میز سیگار نکشید.

23. هنگامی که از غذا خوردن فارغ شدید، دست‌تان را روی زانو و یا میز (مچ دست روی لبه میز) قرار دهید. هنگام صرف غذا آرنج خود را روی میز قرار ندهید.

24. هنگامی که در رستوران مهمان هستید، هیچ‌گاه باقیماندۀ غذایتان را به خانه نبرید.

25. زمانی که میهمان هستید برای سفارش غذا سعی کنید از گرانترین غذا به خاطر رعایت صرفه‌جویی برای میزبان و از ارزانترین غذا برای رعایت احترام خود استفاده نکنید.

26. در رستوران بهتر است غذایی سفارش دهید که صرف آن با کارد و چنگال مقدور باشد. غذاهایی که باید با دست خورده شوند را به موقعیت‌های غیر رسمی اختصاص دهید.

27. برای پر کردن قاشق سوپ خوری آن را به سمت بالای بشقاب حرکت دهید.- اگر سوپ داغ بود برای خنک کردن به آن ندمید بلکه صبر کنید تا خودش خنک گردد.

28. چای را نیز برای خنک شدن در نعلبکی نریزید.

29. توجه داشته باشید که قاشق سوپ خوری گرد و قاشق غذاخوری بیضی شکل است.

30. هنگام صرف سوپ، پهلوی قاشق‌تان را به دهان برده و از پهلوی قاشق سوپ را اندک اندک بنوشید (هورت نکشید).

31. سعی کنید قاشق یا چنگال به دندان‌های‌تان نخورد و صدا ندهد.

32. هنگام سفارش غذا در رستوران، اگر از نوع و محتویات غذای مورد نظر آگاهی نداشتید از پیشخدمت کمک بخواهید.

33. رای خارج کردن استخوان و یا غضروف غذا از دهان، از قاشق و یا چنگال کمک بگیرید (نه با دست) و آن را گوشه بشقاب خود قرار دهید.

34. غذاهایی را که شما مجاز هستید با دست بخورید عبارتند از: تکه نان، بلال، گوشت دنده ها، صدف و خرچنگ خوراکی، مرغ سوخاری، ساندویچ، میوه‌های کوچک، شیرینی، سیب زمینی سرخ کرده، چیپس و پیتزا.

35. اگر نمی‌دانستید چگونه باید غذایی را میل کنید بهتر است به دیگران نگاه کنید.

36. کارد، چنگال و قاشقی را که استفاده کرده‌اید مجدداً روی میز قرار ندهید بلکه آنها را روی بشقاب بگذارید.

37. هنگام صرف غذا خم نشوید و صورت خود را به سمت غذا نبرید بلکه غذا را توسط قاشق و چنگال به سمت دهان خود ببرید.

38. اگر قاشق و یا کارد و چنگال شما به زمین افتاد آن را بردارید به پیشخدمت بدهید و تمیز آن را درخواست کنید.

39. هرگاه چیزی را سهواً روی لباس میهمان دیگری ریختید با خونسردی از وی عذر خواهی کرده و بگذارید خود فرد و یا پیشخدمت آن را تمیز کند خودتان اقدام به تمیز کردن لباس فرد نکنید.

40. اگر میهمانی از شما درخواست نمک و یا فلفل نمود، هر دو را به وی بدهید حتی اگر میهمان تنها یکی از این دو را درخواست کرده باشد.

41. پیش از نوشیدن مایعات، لب‌های خود را با دستمال پاک کنید تا جای لک چربی روی لیوان شما نمایان نگردد.

42. هنگام نوشیدن آب یا مایعات دیگر سعی کنید لب بالای خود را داخل مایع نگه دارید، این عمل باعث می شود هوای اضافی همراه مایع داخل گلو نشده که صدا دهد.

43. از واژه های «متشکرم» و «لطفاً» در سر میز غذا بسیار استفاده کنید.

44. اگر حشره، تار مو و یا هر چیز دیگری را در غذای خود یافتید آن را اعلام نکنید بلکه مخفیانه آن را از غذایتان خارج کنید و یا آهسته به پیشخدمت نشان داده و دستور تعویض غذا دهید.

45. همیشه در انتهای صرف غذا، از میزبان و یا آشپز تشکر کرده و از غذا تعریف کنید، حتی اگر غذا زیاد هم خوشایند نبود باز تشکر کنید. لازم نیست دروغ بگوئید، بلکه می توانید مثلاً از سس غذا تعریف کنید.

46. هنگام صرف غذا خود را نخارانید و بینی خود را تمیز نکنید. هرگاه خواستید عطسه و یا سرفه کنید حتماً جلوی دهان و بینی خود را با دستمال بگیرید.

47. سعی کنید رومیزی را تا انتهای صرف غذا تمیز نگاه دارید.

48. هنگام صرف غذا سر خود را شانه نکرده و یا با لوازم روی میز بازی نکنید.

49. فراموش نکنید در رستوران و به طور کلی فضاهای سربسته نباید کلاه و دستکش بپوشید.

50. هنگامی که صرف غذایتان پایان یافت، کارد و چنگال خود را به صورت موازی در سمت راست روی بشقاب قرار دهید. اگر خواستید میز را برای مدت کوتاهی ترک کنید و یا غذای شما نیمه تمام بود، باید کارد و چنگال را به صورت ضربدری روی بشقاب قرار دهید تا دیگران و پیشخدمت مطلع گردند که شما باز خواهید گشت.

51. بـا صدای خیلی بلند صحبت نکنید.

52. برای خوردن هر غذایی از وسیله ی مناسب آن غذا و بطور صحیح استفاده کنید؛ مثلاً سوپ را با قاشق سوپ خوری، برنج و خورشت را با قاشق غذاخوری (دست راست) و چنگال (دست چپ)، اسپاگتی و ماکارونی را با چنگال، غذاهای گوشتی را با کارد (دست راست) و چنگال (دست چپ)، پیتزا را با کارد و چنگال یا دست (بین دو انگشت سبابه و شصت) و دسر را با قاشق مخصوص میل کنید.

53. قاشق آنقدر سنگین نیست که آن را مثل بیل در دست بگیرید! شما می توانید آن را به زیبایی بین انگشتان بگیرید. لازم نیست تمام حجم قاشق را پر کنید. بلکه غذا را کم برداشته و به دهان بگذارید تا دهان تان آنقدر پر نشود که لپ هایتان باد کند. به اصطلاح دو لپی نخورید.

54. ابتدا لقمه را جویده و قورت دهید سپس لقمه ی بعدی را آماده کنید نه اینکه پیشاپیش لقمه ها را آماده نگه دارید.

55. سبزی خوردن را می توان برگ برگ هم خورد، لازم نیست آن را مشت کرده و به یکباره به دهان فرو کنید.

56. با بطری یا پارچ آب ننوشید. اگر هم لازم شد با بطری بنوشید باید بطری را از قسمت پایین بگیرید.

57. برای ریختن مایعات در لیوان باید پارچ یا بطری را روی لیوان خم کرد؛ نه اینکه لیوان را با دست بلند کنید.

58. نوشیدنی ها را جرعه جرعه بنوشید و یکباره آن را سر نکشید.

59. اگر در مهمانی از غذایی خوش تان نمی آید یا غذایی خوشمزه نشده، لازم نیست با کلام یا حرکات صورت تان این موضوع را به دیگران بفهمانید بلکه خودتان را با غذای دیگر یا سالاد مشغول کنید.

60. در مهمانی ها یا عروسی هایی که غذا روی میز بزرگ و به صورت ایستاده سرو می شود، اولین کسی نباشید که به سراغ غذا می روید؛ ابتدا به دیگران تعارف کنید. (در ضمن آخرین نفر هم نباشید چون با میز خالی مواجه می شوید!) بعد از برداشتن غذا و دسر به میزان کافی سریع میز را ترک کنید تا دیگران هم بتوانند برای خود غذا بردارند.

61. هیچگاه دسر و سالاد و غذا را با هم در یک بشقاب نریزید، زیرا عمل مودبانه ای نیست و غذای تان هم بد شکل و بد مزه می شود.

62. وقتی دیگران هنوز مشغول خوردن غذا هستند، میز یا سفره را ترک نکنید؛ زیرا این کار به منزله ی توهین به دیگران است.

63. موقع غذا خوردن از انجام کارهای دیگر مثل تماشای تلویزیون یا مطالعه ی روزنامه یا کتاب بپرهیزید؛ زیرا هم برای سلامتی شما مضر است و باعث چاق شدن شما می شود و هم از غذای خود لذت نمی برید. در ضمن توهین بزرگی به هم سفره های شما می شود.

64. در ابتدا برای خودتان یا دیگران کم غذا بکشید اگر کم بود دوباره می توانید این کار را انجام دهید.

65. مراقب باشید غذا به میزان کافی برای دیگران نیز باقی بماند، بخصوص ته دیگ که معمولاً همه دوست دارند و متاسفانه همیشه مقدار آن کم است.

66. به تعداد افراد، بشقاب و قاشق و چنگال و لیوان و… بیاورید. در ضمن ماست یا خورشت را برای هر فرد جداگانه بیاورید.

67. لطفاً هیچگاه قاشق خود را در دیس غذا یا غذاهای مشترک سر سفره فرو نبرید. شاید شما از این کار بدتان نیاید ولی دیگران اصلاً دوست ندارند از غذایی که شما با قاشق خودتان برداشته اید، بخورند.

68. نان برکت سفره است پس آن را به زیبایی تکه کرده و در سبد یا ظرف مخصوص سر سفره بیاورید.

69. اسراف نکنید. با این حال نباید غذاهای نیم خورده ی افراد را نیز در ظرف اصلی غذا برگردانید.

70. هیچگاه پشت میز غذاخوری نباید پاهایتان را روی هم بیندازید و کنار سفره نباید پایتان را دراز کنید.

71. فاصله ی صندلی خود را از میز طوری تنظیم کنید که به میز مسلط باشید و راحت بتوانید غذا بخورید. در ضمن بعد از پایان غذا صندلی خود را سر جایش برگردانید.

71. لیوان بزرگ برای آب یا نوشابه و لیوان کوچکتر برای آب میوه یا سایر نوشیدنی ها می باشد.

72. قاشق یا چنگال کوچک بالای بشقاب برای صرف دسر می باشد.

73. کره یا پنیر را از بشقاب خودش مستقیم روی نان نمالید بلکه تکه ای از آن را با نوک کارد جدا کرده و در بشقاب کوچک کنار دست تان بگذارید و هر وقت که به آن احتیاج داشتید، تکه ای از آن را با کارد روی نان بمالید.

74. کاسه آبگوشت یا آش را سر نکشید.

75. با سر و صداهای عجیب غذا نخورید.

76. به غذا ناخنک نزنید.

77. طـرز چــیدن میز معمولا به این قرار است: بشقاب در وسط، قاشق، کـارد و لـیـوان سمت راست و چنگال، دستمال سفره و نان سمت چپ

A: دستمال سفره
B: بشقاب
C: کاسه سوپخوری
D: بشقاب مخصوص نان و کره همره با کارد کره
E: لیوان آب
F-G: لیوان برای نوشیدنیهای دیگر
H: چنگال صرف ماهی
I: چنگال غذاخوری
J: چنگال صرف سالاد
K: کارد غذا خوری
L: کارد مخصوص ماهی
M: قاشق سوپخوری
N: قاشق دسر وچنگال صرف کیک

78. در موقع خروج از رستوران همهمه نکنید، بلکه با متانت و آهسته رستوران را ترک کنید.

79. در پایان، ابتدا از میزبان تشکر نموده سپس اجازه رفتن بگیرید.

80. علائم مختلف گذاشتن کارد و چنگال را بیاموزید.

 

80 نکته در غذاخوردن و رستوران رفتن!

 

گرد آورنده: شیوا ترابی

.
منابع :
.https://www.newslaw.net

آداب غذاخوردن و رستوران رفتن